• Enig, Enige, Enigste, (T)teut

 • De titel was de vraag van deze week.

  De 2 woorden komen bij elkaar bij 1 Grenslauper, Michel Hoeken. Binnenkort wordt hij 76(!). Hij is de enige Belg in ons volkje van die leeftijd. Enige tijd was hij binnen de vereniging actief in bestuur en commissies en als hulptrainer. Hij vond dat allemaal enig om te doen. Zijn huidige prestaties zijn enig in hun soort. Hij loopt nog steeds goede tijden op de 9, 10 en 12 km. Hij is niet de enige Grenslauper van die leeftijd die nog zo actief is. Hij is wel enig in de tijden die hij loopt. De enigste zal hij niet zijn op hardloopgebied die zulke prestaties neerzet. Of hij de enigste hardloper is, weten we niet. Zouden we een poll moeten houden wie het meest geliefd is van en bij alle hardlopers van die leeftijd in Nederland en België. Ne plesante is het in ieder geval wel.

  Als we het over Michel hebben, hebben we het ook over de betekenis van het woord teut of teuten. Nee, niet in de betekenis van dronken zijn, ook niet van sloom zijn, slaperig, of zeuren, maar van de Teut(en) met hoofdletter. De handelaren en arbeiders die door de Kempen trokken om hun waren te verkopen of om arbeid te verrichten. Daarnaar is de Teutenloop genoemd. Een bosloopcriterium dat in een aantal Belgische grensgemeenten plaatsvindt met name in het gebied van de Kempen (Pelt, Lommel e.d.). Michel neemt al vele jaren deel aan dit criterium. Zo ook deze zondag. 10 km in Lommel (De Sahara!) door los zand en heuveltjes. Hij genoot ervan meldde hij ons. 1 u, 1 min. en 40 sec. had hij voor deze mooie afstand op dit pittige parcours nodig. Hij was de enige Grenslauper die deze Teutenloop liep! De andere Grenslaupers waren mogelijk enigszins aan het teuten, of op enigerlei andere wijze fysiek of mentaal bezig. Voornaamste is, dat ze er niet teut van zijn geworden!

  Wil jij lid worden van het kleurrijke Grenslaupersvolkje?

  Dat kan! Je kunt bij dit befaamde volkje aan je conditie werken. Kleur aan je sportleven geven. 30 jaar oud is het volkje in dit jaar. We weten nog niet of we daar wel een feestje van gaan maken! We willen als hardloopvolk echter groter worden, groeien.

  Wil je dus toetreden tot deze exclusieve speciale groep? Wil je beginnen met hardlopen, trainen voor een specifiek doel, je grenzen in 2024 verleggen, aan hardloopwedstrijden, trails, of andere hardloopevenementen deelnemen?

  Wil je ook van de 1e tot de laatste dag bij regen, lage temperatuur, zon, licht, duisternis, wind tégen en wind méé  en alle andere weersomstandigheden  trainen? Wil je ook mooie dingen beleven? Wil je je netwerk uitbreiden, gezellig met andere praten (niet óp de telefoon zitten!)? Je mag 6 weken gratis meetrainen met De Grenslaupers, dat is een altijd geldend aanbod. Proeven aan het in een groep trainen, begeleiding krijgen, gezellige sportsfeer ervaren en veel sociale contacten op doen? Meld je via https://www.degrenslaupers.nl/lid-worden of secretariaat@degrenslaupers.nl